По денешните средби

Бугарскиот портал Сега: Заев по посетата на Софија остана со празни раце

Обидот на македонскиот премиер да влијае врз бугарските политичари беше осуден на неуспех.

Многу желби и надежи за продолжување на дијалогот и решавање на проблемите - ова е единственото што го доби премиерот на Северна Македонија Зоран Заев за време на неговата денешна посета на Софија. Тој одржа состаноци со бугарскиот шеф на државата, со премиерот и со лидерите на најголемите партии. Сепак, тој од никого не доби конкретна обврска дека бугарската страна ќе му овозможи на Скопје наскоро да ги започне разговорите за членство во ЕУ. Всушност, нашите завојувани политичари дури ја искористија приликата да разменат поединечни удари во војната што ја водеа, пишува денеска бугарскиот портал Сега.

„Уште вчера беше јасно дека посетата на македонскиот премиер нема да донесе ништо. Вчера бугарското Министерство за надворешни работи објави на каква позиција ќе остане нашата земја во врска со случајот со македонското членство во ЕУ на состанокот на Советот за општи работи на ЕУ на 22 јуни. ‘Позицијата на Бугарија во однос на рамката за преговори и одржувањето на Меѓувладината конференција (МГС) со Република Северна Македонија останува непроменета. Рамката за преговори за пристапување на Република Северна Македонија во ЕУ треба да ги содржи потребните гаранции во врска со спроведувањето на Договорот од 2017 година, кои во моментов не постојат’, соопшти министерството. Така, тие недвосмислено потврдија дека Софија ќе го продолжи сегашниот курс кон Скопје сè додека не добие отстапки од македонска страна.

Затоа Заев не успеа да извлече ништо конкретно од бугарските политичари. Шефот на бугарската држава Румен Радев истакна дека билатералните односи се во ќорсокак и дијалогот е замрзнат. Тој во разговорот го прекори и кабинетот на Борисов: ’До одреден степен, ова се должи на фактот дека договорот што го потпишавте со претходната бугарска влада во 2017 година за добрососедство, пријателство и соработка немаше специфични обврзувачки услови и рокови, и ова овозможи променливи толкувања и постапки’… Двајцата разговараа за можноста македонските деца да летуваат во Бугарија и Бугарија да помогне во снабдувањето со вакцини за својот сосед. Со тоа, јавниот состанок заврши.

Претходно, македонскиот премиер се состана со бугарскиот колега Стефан Јанев. По нивниот разговор, привремениот премиер објави дека двете земји во моментов имаат прозорец на можности да ги решат своите разлики. И тој објасни дека воопшто, стремежот на Софија и на Скопје е да создадат поволна атмосфера на дијалог во која историчарите можат да работат и да наоѓаат решенија. Како прво, мора да ги расчистиме работите меѓу себе за да не оставиме нерешени проблеми во европското семејство, додаде Јанев.

‘Го повикувам бугарскиот братски народ и неговите водачи да продолжат да ѝ помагаат на Република Северна Македонија на нашиот пат кон ЕУ. Нема друга алтернатива за нас. Ги повикувам и бугарскиот и македонскиот народ да дадат шанса за добрососедство. Ова им го должиме на младите, на децата и на идните генерации. Боже мој, тоа и го должиме на сегашната генерација’, рече емотивно Заев.

Откако неговата влада ги уништи нашите односи со Северна Македонија, поранешниот премиер Бојко Борисов сега ја префрли својата одговорност на привремениот кабинет. ‘Имате многу состаноци денес. Убеден сум, особено за Радев, дека тие ќе ви кажат дека без парламент, не може да се работи. Ништо нема да излезе од денешниот состанок. Тие дезертираат’, рече Борисов, кој беше прв да разговара со Заев… ‘Тие ги лажат евроатлантските партнери дека се за влез на Северна Македонија во ЕУ’, рече Борисов. Бугарија токму во времето на владеењето на Борисов го блокираше приемот на нашиот сосед во Европската Унија“, пишува бугарскиот портал Сега.

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе

За првпат во историјата на албанската демократија, една иста партија ќе биде на чело на земјата три последователни мандати. 

повеќе