Реакција по отворањето на клубот „Ванчо Михајлов“

Бугарија треба да го признае македонското малцинство, изјави лидерот на Алијанса за Албанците

„Соседите треба меѓусебно да се признаваат. И, првиот добар чекор треба да ги признаваат малцинствата кои живеат во тие држави. Во тој контекст, треба Бугарија да го признава македонското малцинство, како и Македонија да го признава бугарското“, изјави лидерот на Алијанса за Албанците на новинарско прашање како го коментира присуството на бугарски државен врв на отворање на клуб „Ванчо Михајлов“. Прашањето за признавање на малцинствата е прашање за човековите права и не може да биде внатрешно право на која било држава во светот, нагласи Села.

Во врска со отворањето на клубот „Ванчо Михајлов“ во Битола Села оцени дека таквите потези не одат во прилог на надминување на спорот помеѓу двете држави и не води кон отворање на преговори за Македонија за членство во ЕУ.

Лидерот на Алијанса за Албанците смета дека експертите не можат да го решат спорот, зашто според него, политичарите се тие кои можат да направат компромис, додека експертите генерално се држат до факти и науката.

„Го повикувам бугарскиот премиер да го тргне ветото и Македонија и Албанија да станат членки на ЕУ. Ги повикувам бугарските политичари да имаат ист однос кон овие праашања каков што имаме ние политичарите овде во Македонија. Освен тоа, прашањето за проширување на ЕУ има веќе и геополитичко значење“, рече Села.

 

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе