Во бугарската амбасада во Скопје потпишани договори

Бугарија додели грантови за 16 проекти во Македонија

Од бугарската официјална развојна помош ќе се финансираат 16 проекти во Република Северна Македонија за развој на граѓанското општество, медиумски плурализам, соработка во областа на културата, подобрување на квалитетот на здравствената заштита и образованието, информира бугарското Министерство за надворешни работи.

Според МНР, во бугарската амбасада во Македонија се потпишани договори за грантови за реализација на 16 проекти во вкупна вредност од 927.267 лева (околу 450 илјади евра). Проектите се насочени кон развој на граѓанското општество, медиумски плурализам, подобрување на квалитетот на образованието, подобрување на квалитетот на здравствената заштита, вклучително и за семејствата со загрозени деца, соработка и поврзаност во областа на културата и други.

Корисници на помошта се невладини организации и претставници на локалната самоуправа, а изборот на проекти е во согласност со задачите на бугарската надворешна политика, меѓу кои се зајакнување на европската перспектива на земјите од Западен Балкан и стимулирање на социо-економскиот развој на земјите партнери.

Потпишаните договори за проекти се во рамките на одлуката усвоена претходно овој месец од страна на Советот на министри за доделување грантови за финансирање проекти во Македонија, Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, Украина, Молдавија, Грузија, Ерменија, Азербејџан, Виетнам, Ирак, Јордан, Либан, Мароко, Тунис, Намибија, Ангола, Нигерија.

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе