Борисов повика да се финализира францускиот предлог за Македонија

Поранешниот бугарски премиер и лидер на опозициската ГЕРБ, Бојко Борисов посака успех за финализирање на францускиот предлог за решавање на спорните прашања меѓу Бугарија и Македонија.

Борисов, како што објави БГНЕС, кажал дека Извршниот комитет на ГЕРБ го разгледувал прашањето за Македонија.

„Во однос на прашањето за Република Северна Македонија навистина им посакувам успех на колегите во Софија за да можеме да кажеме дека Француското претседателство направи многу и да биде успешно, онака како што заслужува“, вели Борисов.

Бугарското Народно собрание на 24 јуни го изгласа предлогот за решавање на спорот меѓу Софија и Скопје и за отворање на патот за европска интеграција на Македонија, со кој, според бугарските медиуми максимално се заштитени бугарските интереси.

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе

Потписниците на нотарските изјави дека нема да гласаат за измените на Уставот се подложни на промени за материјално благо.

 

повеќе