Собрание

Беса и официјално надвор од Владата, констатирани оставките на министерот за земјоделство и двајца заменици министри

Собранието на почетокот на 54. седница денеска ги констатираше оставките на министерот за земјоделство и на замениците министри за образование и за култура, со што Беса и официјално веќе не е дел од Владата.

Констатирани се оставките на министерот Арјанит Хоџа, заменик-министерот за образование и наука Арафат Шабани и заменик-министерот за култура Седат Сулејмани. Нивните места најверојатно нема да се пополнуваат во наредниот период додека се чека да завршат внатрепартиските избори во СДСМ, по што треба да се формира нова влада во која би учествувала и Алтернатива која во Собранието има 4 пратеници.

Инаку, денешната собраниска седница е прва по неуспешниот обид за изгласување недоверба на Владата, а на дневниот ред, кој сѐ уште не е усвоен, се четириесетина точки, меѓу кои и Предлог-буџетот за 2022 година.

 

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе

Нам бизнисмените не ни требаат ниту уставни преамбули ниту некакви параграфи за да ги почитуваме Република Бугарија и нејзините граѓани. Ние некого почитуваме доколку прави профит, плаќа даноци и доколку е општествено одговорен.

повеќе