По повод Денот на албанската азбука

Асани: Битолскиот конгрес е значаен зашто бил ориентиран кон Европа

Институтот за духовно и културно наследство на Албанците, денеска, на Денот на албанската азбука го одбележа и својот роденден – 14 години од основањето. Директорот Скендер Асани изјави дека мислат на иднината со тоа што го изучуваат минатото и дека Конгресот во Битола, одржан од 14 до 22 ноември 1908, е меѓу историксите настани кои покажале европска ориентација.

„Битолскиот конгрес и денеска е важен чин зашто ориентира кон Европа и евроинтеграциите. Денот на азбуката и на просветата е дух на толеранцијата, на соживотот и на комуникацијата меѓу народите и поради тоа сите народи во Европа и во светот денеска му го честитаат овој ден на албнанскиот народ“, изјави директорот на Институтот кој денеска одбележа 113 години од Битолскиот конгрес.

На денешен ден во 1908 година, во Битола завршил Конгресот на кој била создадена албанската стандардизирана азбука. Конгресот бил свикан на 14 ноември и учествувале 32 делегати со право на глас, претставници на 26 градови и различни албански друштва.

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе