Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ обвинува

Арсовски: Димова доделила 125.000 евра за проект „Избери сирење“ на братот на пратеникот Диме Велковски од СДСМ

Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Димче Арсовски на денешната прес-конференција побара Лидија Димова од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност веднаш да си поднесе оставка и како што рече, да не чека ниту ден повеќе, поради начинот на кој биле доделувани пари за проекти.

„Лидија Димова сѐ уште не одговори за сомнежите околу рангирањето на проектите, не ги објави јавно, но и сѐ уште не сноси одговорност за сомнежот дека против законот е добиен проектот, од страна на надворешен соработник на агенцијата, вклучетелно кој е нејзин близок пријател од кафеански седенки. Исто така, купени се две луксузни возила од страна на Лидија Димова за луксузирање во вредност од 100.000 евра.

Најновиот проект за кој денеска сакаме да поставиме прашања, помалку чуден проект за кој се доделени пари на братот на пратеникот Диме Велковски, втор проект покрај магарињата, е проектот ‘Избери сирење‘, проект за кој се доделени 125.000 евра од Еразмус+ програмата. Значи доделени 125.000 евра европски пари од проект ‘Избери сирење‘ каде што треба да се едуцираат деца за сирење, пари што отишле повторно кај Диме Велковски. Поставуваме дилема и прашање, како е можно, овие два проекта во вредност од над 200.000 евра, европски пари, Лидија Димова да ги додели токму кај братот на пратеникот од СДСМ Диме Велковски, токму пред парламентарните избори.

Бараме јавно да се објави од страна на Диме Велковски и Лидија Димова на кој начин се трошеле и каде завршиле над 200.000 евра, односно во чии џебови завршиле парите.

Бараме да објават јавно дали парите биле влечени преку сметки на други лица да ги вратат кај добитниците на проектите“, рече Арсовски.   

 

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе