Апасиев тврди дека досега над 200 илјади Македонци одбиле да се попишат

Претседателот на Левица, Димитар Апасиев денеска на својот Фејсбук профил напиша дека над 200.000 Македонци досега одбиле да се попишат, но не кажува на кои податоци се повикува и дали може тврдењето да го поткрепи со факти.

„Според светските статистички стандарди, попис кој го бојкотирале само 2,5% од населението се смета за невалиден. Тоа, во наши услови, значи дека доволно е 50.000 луѓе да одбијат да учествуваат во фалсификатот, и планот за етноинженерингот нема да има меѓународна верификација. Официјалните бројки се лажирани, а само една општина (Аеродром) е на добар пат да го сруши фалсификатот“, вели тој.

Пописот на населението, домаќинствата и становите официјално започна на 5 септември и ќе трае до 30 септември, а според податоците од Државниот завод за статистика, до вчера во 20 часот се попишани вкупно 1.037.309 лица, 323.286 домаќинства и 438.705 станови.

Можноста за самопопишување на лица во странство, пак, досега ја искористиле – 193.370 лица.

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе

Неделава во Тирана за првпат 31 прехранбена и 6  дистрибутивни компании од регионов заеднички ќе настапат на саемот во организација на Коморскиот инвестициски форум кој го предводиме ние.

повеќе