ОД СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТОТ

Американската политика кон Македонија не е променета

Политиката на САД кон Македонија не е променета, изјавил  официјален претставник на Стејт департментот во Вашингтон за Гласот на Америка на албански јазик по изјавата на американскиот конгресмен Дејна Рорабакер, кој во интервју за телевизискиот канал Визион Плус зборуваше за поделба на Македонија.

"САД гo признаваат и подржуваат суверенитетот и територијалниот интегритет на Република Македонија. Оваа позиција не е променета", рекол претставникот на Стејт Департменот.

Републиканскиот конгресмен Дејна Рорабакер, претходно изјави дека Македонија била пропаднат проект, па Албанците кои живеат таму треба да се приклучат кон Косово, а остатокот од Македонија да стане дел од Бугарија или дел од која било друга земја.

По коментарите на конгресменот Рорабакер, кој е член на Комитетот за надворешни работи и претседавач на Поткомитетот за европски прашања на Конгресот, Министерството за надворешни работи на Македонија соопшти дека таквите коментари ја разгоруваат националистичката реторика во соседните земји и го враќаат регионот во минатото. Обединетата македонска дијаспора, пак, го повика спикерот на Конгресот Пол Рајан и лидерот на мнозинството Кевин Меккарти веднаш да го разрешат Рорабакер од раководното место на комитетот, а претседателот Доналд Трамп да го предупреди Рорабакер за ваквите потпалувачки коментари.

 

Без оглед дали сте поддржувач или противник на претходната власт, не можете да оспорите дека таа постави сосема нови стандарди во поглед на мерките, напорите и вложувањата за да се привлечат странски инвестиции, за наши услови. 

повеќе

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе