Париз

Амели де Монтшалан вели дека Македонија и Албанија имаат европска перспектива

Француската државна секретарка за европски работи при Министерството за Европа и надворешни работи, Амели де Монтшалан, во неделното интервју за Франс Интер, Ле Монд и Франс телевизион отворено не кажа кога Севрна Македонија и Албанија ќе добијат датум за преговори за членство во ЕУ, нагласувајќи дека тие имаат европска перспектива и дека за тоа ќе се расправа на состанокот во Луксембург, јавува дописникот на МИА.

Амели де Монтшалан, го повтори она што веќе подолго време се кажува од официјалните француски претставници, дека земјите од Западен Балкан имаат европска перспектива според нивната географија.

„Отсекогаш велиме дека Западен Балкан според неговата географија имаат европска перспектива. Отсекогаш велиме дека за да има проширување, Европа треба да се реформира одвнатре, бидејќи во сегашниве услови тоа е лудост. Исто така велиме дека треба да работиме за ако се отворат преговорите да бидат поврзани со реформите, посебно тие со правната држава. Ние ќе дискутираме за сите реформи поврзани со правната држава, како реформата на правосудството, борбата против корупцијата, организацијата на институциите. За ова ќе дискутираме со Европската комисија“, рече таа.

Монтшалан, која неодамна имаше средба со претставници на македонската влада во Париз, останува неопределна кога Северна Македонија и Албанија ќе добијат датум за преговори, нагласувајќи дека тие имаат европска перспектива и дека за тоа ќе се расправа на состанокот во Луксембург.

„Отсекогаш велиме дека Западен Балкан има европска перспектива. Дали моментот за тоа е сега, дали условите се исполнети, дали преговорите ќе одат подалеку, за тоа од вторник ќе се дискутира на Советот за општи работи во Луксембург, каде што ќе бидам присутна и најверојатно и во месеците што доаѓаат. Тоа се сложени прашања. Отворањето на преговорите, тоа го видовме за некои земји, воопшто не значи членство, Турција преговара повеќе децении, значи нештата треба да се гледаат во етапи“, заврши француската државна секретарка за европски работи. 

Македонските граѓани конечно го гледаат крајот на илузијата што им се продава од осамостопјувањето до денес.

повеќе

Министерот за финансии не треба да е кум, баџанак, шура, братучед или самиот тој, бидејќи треба да даде отпор на честите политички, но не и економски барања на членовите на владата.

повеќе

Зрелоста на еден народ е да препознае кога протестите за замена му ги продаваат како протести за промена. 

повеќе