Алтеранатива вечерва ќе донесе конечна одлука дали ќе биде дел од владината коалиција СДСМ-ДУИ

Централниот совет на Алтернатива вечерва во Тетово треба да донесе конечна одлука дали ќе биде дел од Владата.

„Седница на Централниот совет на Алтернатива имаме во 19 часот во партиското седиштте во Тетово. До овој момент ништо не можам да кажам. По завршувањето на седницата ќе имаме конфренција за медиумите“, изјави партискиот портпарол Орхан Муртезани.

Лидерот на партијата Африм Гаши досега имаше три средби со претседателот на СДСМ Зоран Заев на кои се дискутираше за учество на Алтернатива во Владата и поддршка на нивните четворица пратеници.

Некои медиуми јавија дека до понеделник е можна уште една средба меѓу Гаши и Заев.

По средбата во средата, Гаши изјави дека може да се каже дека има напрадок и дека следуваат консултации во партиите.

И од кабинетот на Заев по последната средба соопштија дека на средбата е констатиран евидентен напредок во усогласувањето на ставовите околу дополнувањето на содржинскиот дел на програмата на Владата, а разменети се идеи и видувања од двете страни за споделување на одговорностите на највисоко ниво во институциите на централната власт, и дека се очекува до крајот на оваа недела да се остварат потребните консултации низ партиите и да се обезбеди потребното усогласување со цел постигнување договор за можна заедничка Влада, која ќе се посвети на предизвиците кои доаѓаат од пандемијата и глобалната енергетска криза и која без задршка ќе ги остварува зацртаните стратешки цели на Република Северна Македонија.

Продолжува активноста на копачите, крановите и мешалките за цемент додека самите Албанци се протерувани од градот. 

повеќе

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе