Катимерини

Александар Велики си најде место во Атина

Статуата на Александар Велики утре официјално ќе биде откриена во центарот на Атина, пишува грчки „Катимерини“, нарекувајќи го антички грчки крал-воин.

Статуата која што е изработена од познатиот грчки скулптор на 20-от век, Јанис Папас, вчера била поставена на крстосницата на две авении во центарот на Атина.

„Одлуката за поставување на статуата на македонскиот крал, висока 3,5 метри, ја донесе Општинскиот совет на Атина, а трошоците се на сметка на семејството на авторот кој починал во 2005 година. Александар умрел во 323 година п.н.е. откако го проширил своето царство од Грција до Индија“, пишува весникот.

 

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе