Тирана

Албанските политичари реагираат на Пендаровски, раздвојувањето на Македонија од Албанија е грешка

Албанскиот премиер Еди Рама попладнево преку Фејсбук реагираше на изјавата на претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски во која тој вели дека раздвојувањето на Северна Македонија од пакетот со Албанија, не е добро, но е единствен можен начин за добивање зелено светло за почеток на преговорите со ЕУ.

Рама овој став на претседателот Пендаровски го смета за зачудувачки, при тоа потсетувајќи на „клучниот придонес на Албанија и Албанците во демократските процеси кај соседната земја“.

Според него ова барање од страна на Пендаровски, не е ниту праведно, ниту практично.

„Претседателот Пендаровски подразбира фаворизирање на раздвојувањето од Албанија во преговорите? Изненадувачки е овој пристап, особено кога го зема во обѕир клучниот придонес на Албанија и Албанците за демократските случувања и за европскиот пат на пријателската држава. Тоа, фактички не изгледа ниту праведно, ниту практично“, пишува Рама.

Изјавата на македонскот претседател ја коментираше и поранешнот шеф на абанската дипломатија, Дитмир Бушати, според кого раздвојувањето на Македонија од Албанија би била стартешка грешка на ЕУ.

„Според ЕК и Албанија и Северна Македонија ја завршија домашната задача. Во вакви услови нивното одвојување би била стратешка грешка за ЕУ. Потребата за започнување на преговорите соодветствува на барањата на општествата на двете земји, на историјата и регионот“, напиша Бушати на Твитер.

Пендаровски изјавата ја дал за Еуроактив за време на посетата во Брисел, при што додал дека најголем проблем е како да се изведе раздвојување.

„Во Албанија е хаос сега. Опозицијата ги напушти институциите. Што да кажеме? Ние имавме позитивна препорака од Комисијата и претходно, а и порано сме биле одвоени од Албанија“, изјавил Пендаровски за Еуроактив во четвртокот. 

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе