На протестот пред Владата

Алабаковски го запали францускиот предлог: Ако мојата дијагноза е пироман, вашата е предавничка

Под мотото „Ултиматум – не благодарам" граѓани се собраа да го изразат својот револт пред Владата, а на протестот се појави и пејачот Ламбе Алабаковски кој е обвинет за палење на влезот на бугарскиот клуб „Ванчо Михајлов“ во Битола. Тој на почетокот на протестот ја отпеа државната химната, а потоа се слушаше и неговата песна „Земјо моја", па потоа покажа и парче хартија на кое пишуваше „преспански договор, бугарски договор, француски предлог, фашизам", кое Алабаковски го запали.

„Ако мојата дијагноза е пироман, вашата дијагноза е предавничка. Затоа ова парче хартија треба да гори денес", рече пејачот во краткото обраќање.

Дел од учесниците на протестот кон владината зграда фрлаа јајца, шишиња, цвеќе,... а откако ја поминаа заштитната ограда се стационираа пред кордонот полицајци. Скандираат „Оставка" и пеат патриотски песни.

Околу владината зграда е видливо засилено полициско обезбедување.

Протестот што почна завчера официјално нема организатор, но е поддржан од политички партии и граѓански организации кои сметаат дека предлогот е исклучително лош за македонскиот народ и македонските национални интереси. Протестот доби поддршка и од најголемата опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ, чиј лидер Христија Мицкоски ги повика граѓаните да се приклучат, за, како што кажа, да се одбрани тоа што се нарекува европска вредност и да се спаси процесот на преговори со Европската Унија.

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе