Ахмети-Жбогар: Сите се одговорни за успешноста на процесот

Претседателот на Демократската унија за интеграција Али Ахмети, денеска имаше работна средба со евроамбасадорот Самуел Жбогар на која што разговарале за процесот на уставните измени, системските реформи и воопшто околу политичката ситуација во земјата. 

Ахмети пред Жбогар ја истакнал својата загриженост за опструктивните струи во однос на Преспанскиот Договор и уставните измени. 

„Овие клучни моменти за земјата и регионот бараат посветеност од сите, институциите, политичките партии, граѓанското општество, медиумите и други. Овој процес е неповторлив и истиот е од апсолутна важност за обезбедување на нашиот евроатлантски пат”, изјавил Ахмети. 

Според него, за да се обезбеди успех на овој процес потребна е одговорност на секоја институција и на секоја индивидуа. 

На средбата, како што соопшти ДУИ, се разговарало и за системските реформи и помирувањето како поврзани процеси.

 

Со потпишувањето на Преспанскиот договор се чинеше дека се отстрани единствената пречка за македонската интеграција во ЕУ и НАТО.

повеќе

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе

Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот која претставува неопходен услов за долгорочна стабилност на Западен Балкан.

повеќе