Реакција

24 Јуни, Ден на Египќаните да стане дел од Законот за празници

Денес, припадниците на етничката заедница - Египќани го прославуваат 24 Јуни, Мегународниот ден на балканските Египќани. Овој  ден, има големо значење за нашата етничка заедница,  но многу е индикативно што истиот датум не е составен дел од Законот за Празници, не е официјализиран, се вели во реакцијата на неформалната граѓанска иницијатива Коалицијата на Египќаните.

„Тоа е  уште една неправда кон мојот народ. Ромите имаат ден посветен на нивната етничка заедница, Власите исто така, Србите и останатите етнички заедници. Искрено веруваме, дека ќе наидеме на разбирање и дека наредната година 24 Јуни ќе биде и официјален празник на припадниците на етничката заедница Египќани. Со тоа ќе се покаже на дело дека кон Египќаните не се гледа само низ изборните циклуси, ами како интегрален дел од хетерогеното македонско општество“, вели лидерот на НГИ Коалиција на Египќани, Демир Далип.

Овогодинешниот процес во одлучување по конкурсот за финансирање на проекти за игран филм е селективен, корумпиран и компромитиран,

повеќе

Во споредба со 2019 година, просечното време поминато на социјалните медиуми во 2020 година се зголеми за рекордни 100% на сите платформи.

повеќе

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе