Агенција за управување со одземен имот

100.000 парчиња одземена стока им се отстапени на 26 институции

Агенцијата за управување со одземен имот отстапи над 100.000 парчиња текстил, обувки, канцелариски материјал, апарати за домаќинство и други предмети на 26 институции, меѓу кои и Министерството за труд и социјална политика, општини, училишта, Црвениот крст, Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, како и за потребите на манастири и Исламската верска заедница.

Директорот на Агенцијата, Фатон Асани при доделувањето на одземената стока рече  дека за неа има правосилни решенија и оти во најголем дел таа е запленета од Царинската управа. Според него, на ваков начин им се помага на овие институции и се заштедуваат средства од државата.

Фатон Асани

„Кога дојдов да раководам со оваа институција имаше шест милиони непреземени парчиња стока од Царинската управа. Успеавме да ги намалиме на четири милиони, а се надевам дека наскоро ќе ги намалиме на два“, рече Асани и додаде дека околу 30.000 парчиња разна стока на повеќе институции им биле доделени и минатата година.

Агенцијата, како што кажа, работи и на справување со запленитете возила за кои, за да се расчистат, исто како и за другата стока треба да има правосилни решенија за одземање, но и доколку има такви решенија, да се најдат возилата и да се направи проценка дали имаат употребна вредност и можат да се донираат или пак да се продадат за старо железо.

Фото: МИА

 

 

Вчера оправдано доминираше веста дека „Макрон ќе поддржи преговори за Македонија и Албанија ако ЕК препорача во март“.

повеќе

Албанија мора отворено да каже, дека обидите на Софија за асимилација на Македонците во Албанија како Бугари не се добрососедство, туку отворен напад.

повеќе

Перењето пари преку трансакции со недвижнини ги интегрира црните фондови во економијата, притоа обезбедувајќи сигурна инвестиција.

повеќе