ИЗБОРИ ДЕКЕМВРИ 2016

Заев во Струмица: Помош, субвенции, пласман и зелена нафта за земјоделците

„Ги поминавме трите пазари, кванташкиот, пазарот Чешел, Глобал, поминавме дел од дуќанџиите во чаршијата. Тоа што можеме да го констатираме насекаде во Македонија е присутно и овде, народот наш нема пари, намалена е потрошувачката моќ, а земјоделецот никогаш потешко не живеел од самостојноста во Македонија“, изјави Зоран Заев лидерот на СДСМ и носител на ИЕ 4 на денешната посета во Струмица.

Заев изјави дека оваа година беше посебно тешка за земјоделците затоа што според него ниту пролетното, ниту есенското производство не се продаде по добри цени со којшто може да се каже дека земјоделците ќе ја поминат добро зимата.

„Ќе обезбедиме пласман на земјоделските производи по достоинствени цени, а главна задача на идната централна власт ќе биде да ги отвори новите пазари, да створи конкуренција, натпревар помеѓу откупувачите овде, кој повеќе ќе го плати земјоделското производство, тој да може да го купи. Тоа е едно од најсериозните барања на земјоделците и тоа се очекува од идната влада да биде направено“, изјави Заев

Тој на струмичани им вети дека субвенциите ќе растат, и дека во програмата СДСМ нудат  годишна помош од 160 милиони евра субвенции, кои ќе стигаат навремено и во време кога земјоделците прават најголеми трошоци за подготовка, сеидба или она што значи организирање на земјоделското производство.

„За четиригодишен мандат тоа се 640 милиони евра, но тоа е само помош. При тоа ќе интервенираме со намалување на севкупните трошоци во земјоделското производство. Како намалување на давачките околу препаратите, околу вештачките ѓубрива, околу она што значи репроматеријали за земјоделско производство.

Заев потенцираше дека во програмата е предвидено воведување на зелената нафта, којашто за 50 проценти ги намалува севкупните трошоци за нафтата, бензините коишто се користат за наводнување и за механизација на земјоделието. 

„Би можел да кажам дека овде се едни од најголемите работници што ги познавам ширум Македонија, а јас ја шетам цела Македонија. Луѓето велат, господине Заев, ние сме спремни да го поминеме и денот и ноќта во пластениците, да произведеме уште повеќе, уште поквалитетно, само ако се плати по достоинствени цени“, изјави Заев. 

 

Објавено на

26 Ноември 2016 - 15:22

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе