ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СДСМ

Заев: По 11 години режим добив можност да направам демократска влада

„Централниот одбор на СДСМ на денешната седница едногласно го утврди претседателот на СДСМ за манадатар за состав на новата влада на Република Македонија“, соопштија од партијата. Од СДСМ известија дека претседателот Заев со поддршката и овластувањето од Централниот одбор како мандатар сега ќе влезе во преговори за владината програма и за новиот владин состав.

„Чест е, моја и на СДСМ, што по скоро 11 години режим, добиваме можност да ја формираме новата демократска влада на Република Македонија. Нашите цврсти определби се тоа да биде реформска влада, во којашто приоритет број еден се интересите на граѓаните на Македонија“, изјави Заев, а соопштија од СДСМ.

Тој изјави дека СДСМ се води согласно со Уставот на Македонија и е определена за квалитетен живот на сите граѓани и праведно и правично општество за сите.

„Следува период во којшто ќе се посветиме на поставување квалитетна владина програма, која ќе ја реализираат одговорни политичари, кои ќе водат реални политики, така како што избраа граѓаните на Македонија. СДСМ носи живот за сите граѓани на Македонија“, изјави денес претседателот Заев пред членовите на Централниот одбор.

Од СДСМ соопштија дека претседателот Заев ги информирал членовите на СДСМ, пратениците, претседателите, градоначалниците од редовите на СДСМ присутни на состанокот, за текот и содржината на разговорите со политичките партии што имаат добиено мандати во Собранието на Македонија.

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе