Почина Фаик Абди, пратеник во првиот состав на Собранието

На 79 годишна возраст вчера во Скопје почина Фаик Абди, прв претседател на Партијата за целосна еманципација на Ромите и пратеник во првиот состав на Собранието на Република Македонија.

Фаик Абди беше пратеник и во Собранието на Социјалистичка Република Македонија од 1969 до 1974 и во самостојна Македонија во два мандата од 1990 до 1998 година. Абди беше учесник и на првиот ромски конгрес кој се одржал во Лондон во 1971 година.

Погребот на Фаик Абди ќе се одржи денеска на гробиштата Бутел во Скопје.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе