НОВ ИЗВРШЕН КОМИТЕТ

Новиот генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ е Христијан Мицкоски, директор на ЕЛЕМ

На синоќешната седница на Централниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ избран е новиот состав на Извршниот комитет, а за генерален секретар на партијата избран е Христојан Мицкоски.

Тој е актуелен претседател на управниот одбор и генерален директор на АД ЕЛЕМ. Д-р Мицкоски е и  и професор на Машинскиот факултет при УКИМ.

Мицкоски досега објавил преку 100 научни трудови, а добитник е и на повеќе меѓународни награди и признанија за иновации. Тој бил дел од тимовите на повеќе меѓународни развојни проекти од областа на енергетиката и мехатрониката.

Во 2001 година Мицкоски бил избран за најдобар дипломиран студент на Машинскиот факултет во Скопје. На универзитети во Германија и Италија магистрирал и докторирал. Од 2015 година до крајот на мандатот на Владата на ВМРО-ДПМНЕ беше советник за енергетика на претседателот на Владата.

Во 2011 година Мицкоски бил и визитинг професор на Техничкиот универзитет во Виена.

Од партиските функции, Мицкоски од април годинава е претседател на кадровската комисија на ВМРО-ДПМНЕ, а член на комисијата е од јули минатата година. Во републичкиот изборен штаб учествувал во 2011 година, а претходно и во регионалниот изборен штаб на изборната единица 4, на изборите во 2008, 2014 и 2016 година. 

Јавното здравје и економијата одат заедно и во време на пандемија, па затоа најдобриот начин да ѝ се помогне на економијата во оваа криза е ако се воведат адекватни рестрикции за пандемијата да се стави под контрола.

повеќе

Стопанската комора на Македонија со донесувањето на 4-тиот сет на мерки гледа остварување на ветеното дека Владата на РСМ и во услови на здравствено- економска криза ќе стои зад компаниите.

повеќе

Оваа парафраза на големиот Иво Андриќ, нобеловец и водечко книжевно име на Балканот, за малку ќе го погодеше лично него.

повеќе