СДСМ

Николовски: Лани пет месеци никој во Македонија не ја проверувал храната

Минатата година, цели пет месеци, од 2 мај до 17 септември, Агенцијата за храна и ветеринарство немала сознанија за безбедноста на храната, агенцијата не ги спроведувала законските обврски поврзани за заштита на јавното здравје, изјави денеска дополнителниот заменик министер за земјоделство Љупчо Николовски.

Љупчо Николовски

„Причината поради која е направен овој скандалозен пропуст е немањето договор во овие пет месеци со Факултетот за ветеринарна медицина, Институтот за јавно здравје како и Државната фитосанитарна лабораторија. Прашуваме дали во овој перидо од 2 мај до 17 септември АХВ ги спроведувала мониторинг програмите. Ова всушност значи дека во овој период не се правеле микробиолошки испитувања, не се испитувало присуство на тешки метали и нитрати во одредени видови прехранбени производи, остатоци од пестициди во храната, како и можно присуство на ГМО храна...штетни материи и супстанци, чии последици човекот ќе ги почувствува после неколку месеци или години од нивното конзумирање. Во овој период АХВ нема сознанија ни за здравствената состојба на животните, бидејќи не се спроведувала во целост ни годишната наредба за здравствена заштита на животните. Едноставно кажано АХВ немала сознанија за безбедноста на храната, а со тоа директно придонела во загрозување на здравјето на граѓаните на Република Македонија“, вели Николовски.

Според него, кај еден сточар од Светиниколско, на 12 мај 2015 година земени се примероци на крв од неговите кози и овци за испитување на бруцелоза, известувањето од лабораториското тестирање е издадено на 29 септември 2015, а решението за прогласување на заразна болест бруцелоза од страна на инспекторот е издадено на 5 октомври.

„Во меѓувреме сточарот заедно со целото семејство и вработените консумирал од млекото, а исто така и го ставил во промет. Оваа сведочи дека тој и неговото семејство, меѓу кои и петгодишно внуче биле жив експеримент на пропустите на АХВ. За ова мора да има одговорност. Прво за директорот на АХВ, а потоа и за министерот Михаил Цветков, одговорни лицаа за спроведување на политиката во безбедност на храна и храна за животни и ветеринарното здравство“, рече Николовски.

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе