РЕАКЦИЈА НА ДОЈЧЕ ВЕЛЕ

МНР на Русија: Лавров никогаш не зборувал за поделба на Македонија, ЕУ и САД го подриваат суверенитетот на земјата

Министерството за надворешни работи на Русија соопшти дека во написот на македонската редакција на „Дојче веле“ се прави обид на шефот на руската дипломатија Сергеј Лавров да му се припише некаква идеја за поделба на Македонија, што претставува чиста провокација чија цел е да ги подгрее тензиите во земјата.

„Лавров никогаш не дал таква изјава. Напротив, тој секогаш ги осудувал ваквите и слични на овие наводи“. Министерството соопштува дека идејата за поделба на Македонија е на американскиот конгресмен Дејна Рорабакер, истакнат албански лобист.

„Очигледно е дека оваа измислица е направена со цел да провоцира, да се извалка имиџот на Русија на Балканот, но и да ги подгреат тензиите во Македонија. Администрацијата на САД и ЕУ, со користење на деструктивните методи како „шарените револуции“ и со обидите да се воспостави власт која не е во склад со јавното мислење искажана на изборите на 11 декември 2016 година, претставува директно мешање во внатрешните прашања на Македонија.

Уверени сме дека ваквите потези  водат кон подривање на суверенитетот и територијалниот интегритет на Македонија“, соопшти Министерството за надворешни работи на Русија.

Претходно, на овој напис реагираше и Амбасадата на Руската федерација во Македонија.

Без оглед дали сте поддржувач или противник на претходната власт, не можете да оспорите дека таа постави сосема нови стандарди во поглед на мерките, напорите и вложувањата за да се привлечат странски инвестиции, за наши услови. 

повеќе

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе