Мицкоски: Минуваат 10 месеци на понижувања, урнисување на сѐ што се создавало со векови наназад

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски кој денеска беше во струмичкиот регион ја обвини владата дека за 10 месеци урнисала сѐ што било создавано „не само во оние 11 години додека била ВМРО-ДПМНЕ на власт, туку на сето она што се создавало 27 години, па и на 45 претходно, па и векови наназад“. 

„Имаме за жал, власт па и човек за жал од овој крај што нема ни малку чувство за она што се вели нација, Македонија и сето она што е поврзано со нашиот народ и нашата држава се труди да го урниса со своите постапки“, изјави Мицкоски во Вељуса.

Според него, власта не остварила ништо од она што ветувала, ниту намалување на невработеноста, ниту перспектива за младите, ниту брзи странски инвестиции. Напротив, како што рече, има само осиромашување и катастрофа.

„Имаме една катастрофа што ни се случува. Имаме поништување на развојни постапки кои што претходните им го оставиле. Имаме стопирање на градежниот сектор за 30% помалку од тоа што било порано. Имаме 30% помало индустриско производство од она што било помалку од претходното. Имаме катастрофа во економијата што ни се случува. Ниту платите ги покачија до 30 илјади денари, ниту пак докторите имаат 100 илјади денари месечно, ниту пензионерите добија 10% повисоки пензии како што ветуваа, а ниту земјоделците добија повисоки субвенции од она што го ветуваа. Ниту животот дојде, ниту реформите се случија во здравството, ниту во образованието ниту пак имаат намера тоа да го прават“, вели Мицкоски.

Првата задача откако ја презел улогата на претседател на ВМРО-ДПМНЕ му била на светот да му докажат дека ВМРО-ДПМНЕ е современа партија и е столб на државноста во Република Македонија и дека има просперитетни идеи и нуди развој на Република Македонија односно да ја извадат од изолација.

„И успеавме во тоа. Успеавме да им докажеме и во Вашингтон и во Брисел и во Лондон, Париз, Берлин дека ВМРО-ДПМНЕ е партија од народот, за народот и дека е партија која може да биде гарант за развиена и економски силна Република Македонија“, се пофали Мицкоски.

 

Ова повеќе не е „бегалска криза" ниту „криза за управување со бегалци". Сега веќе е хуманитарна криза по сите дефиниции.

повеќе

Али Ахмети на средбите со Тачи и Харадинај изразил уверување дека македонските Албанци се подготвени да имаат блиска соработка со Косово во насока на проширување на влијанието на албанскиот фактор.

повеќе

Сега треба лидерите во Скопје, Атина, Брисел, па дури и во Вашингтон да осигурат дека храброста што ја покажаа македонските граѓани нема да биде залудна.

повеќе