Седница на Централниот комитет

И официјално, на 22 и 23 декември на вонреден конгрес ВМРО-ДПМНЕ ќе избере нов претседател

На 22 и 23 декември во Валандово ќе се одржи вонреден конгрес на ВМРО-ДПМНЕ на кој по неотповикливата оставка на Никола Груевски ќе се избере нов партиски лидер.

Според Христијан Мицкоски, генералниот секретар на партијата на вонредниот конгрес ќе учествуваат 544 делегати кои ќе треба да го изберат наследникот на Груевски.

Рокот за кандидатури е до 21-ви декември до 15 часот. Кандидатурите се поднесуваат во архивата на партијата од страна на заинтересираните кандидати или од нив овластени лица.

Неофицијално, засега најсериозни кандидати за претседателското место на ВМРО-ДПМНЕ се Мицкоски, Никола Попоски, Антонијо Милошоски и Илија Димовски.

Процесот на проверка не треба да почне од правосудниот систем, туку од извршните претставници и членовите на парламентот, и тоа не само оние кои се на власт денес, туку и оние кои со години ја водеа земјата.

повеќе

Литературните дејци отсекогаш биле предвесници на некое ново време. Немале натприродна моќ да ја предвидат иднината.

повеќе

Политичките раководства во Република Македонија мора да сфатат дека немаат комодитет да ги занемаруваат економските политики на сметка на политичките агенди.

повеќе