Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ се жали

Груевски до амбасадорите: Власта да престане со злоупотреба на државните институции

Изборната кампања и нејзиниот тек беа тема на разговор на денешната средба на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, со амбасадорите на САД и на земји членки на Европската Унија и НАТО во Република Македонија.

„Од страна на ВМРО-ДПМНЕ беше посочено дека во текот на кампањата се забележени низа прекршувања на изборниот процес, физички инциденти, демолирања на штабови, како и злоупотреба на државните ресурси во партиски цели.

Исто така беше истакната потребата од спроведување на фер и демократски избори, за што е потребен зголемен ангажман на државните институции“, се вели во партиското соопштение.

ВМРО-ДПМНЕ, како што се наведува, ќе остане посветена во заложбата за спроведување на фер и демократски избори и создавање на демократски амбиент за сите учесници во изборниот процес.

„Неминовно е власта да престане со злоупотребите на државните институции, со цел запазување на демократијата. ВМРО-ДПМНЕ е убедена дека претстојните локални избори мора да бидат по највисоките стандарди, со цел Македонија да продолжи да чекори по патот кон ЕУ и НАТО“, се додава во соопштението.

И ако граѓаните или Владата очекуваа дека Јункер на Заев ќе му даде покана со датум за влез на Македонија во ЕУ, тогаш живееме во илузии.

повеќе

Опкружени со балкански хипернационалности, Македонците мора да се борат со тезите дека се „измислен народ“. Всушност, сите идентитети, меѓу кои и грчкиот, се изградени наративи со темели во историјата и во митот. На Македонците им треба име што го потврдува нивниот вистински идентитет независен од Бугарите, Србите или Словените воопшто.

повеќе

Некои политички партии вртат големи суми пари од нивното јавно и приватно финансирање.

повеќе