ДУИ ќе организира погреб на посмртните останки од Зајас

Организацискиот совет за откривање на злосторствата врз Албанците одлучи погребот на посмртните останки на жртвите на геноцидот врз Албанците да се одржи во сабота во меморијалниот центар „Мајка Тереза" во Зајас, Кичево.

Членовите на овој совет на денешната средба во Зајас разговараа за погребот на посмртните останки на жртвите од масакрите од 1913 година, па сѐ до Втората светска војна кои беа пронајдени во општина Кичево.

Во Зајас и на други места во Кичево пред извесно време беа откриени масовни гробници на жртвите од масакрите врз Албанците во овој период, соопшти ДУИ.

Пред една година во дворот на куќата на семејството на лидерот на ДУИ Али Ахмети во село Зајас, пронајдени се човечки черепи и коски од екстремитети за кои се претпоставува дека се од масовна гробница од 1913 година.

 

Храбрите лидери можат да успеат со порака за надеж, отвореност и инклузивност и со промовирање на визија за напредок заснована на веродостојни реформи.

повеќе

Кога панаѓурот ќе помине, и кога наредното утро ќе се погледнете во огледало – сите работи што ве прават незадоволни од самите себеси и понатаму ќе бидат видливи: и изгледот, и навиките, и карактерот... Само идентитетот ќе ви го нема.

повеќе

Договорот помеѓу Република Македонија и Република Грција, доколку биде ратификуван, ќе влезе во аналите на историјата на дипломатијата.

повеќе