Демократски сојуз: Носењето на буџетот е смислена стратегија за блокада на изборните активности

Демократскиот сојуз смета дека носењето на Буџетот на Република Македонија во септември и во услови кога имаме преодна, техничка Влада, како и утврден датум на парламентарните избори, претставува добро осмислена стратегија за блокада на изборните активности и насочување на расправата кон крајно популистички и клиентелистички буџет.

„Власта очекува опозицијата, независните експерти, како и медиумите, да распалат против буџетот и буквално да упаднат во поставената стапица. Наводно, тие предлагаат развоен буџет, повеќе пари за капитални инвестиции, социјални трансфери, повисоки пензии и плати, а опозицијата се противи“, соопшти ДС.

Партијата предлага да не се губи време во јалови расправи и трошење енергија на предлог-буџетот.

„Да постигнеме цврст договор дека по изборите ќе донесеме нов буџет, согласно потребите на граѓаните, бизнисот и државата, без дополнителни задолжувања и градење на споменици, панорамски тркала, како и дека ќе спроведеме силна офанзива против организираниот криминал“, предлага ДС.

 

Објавено на

21 Септември 2016 - 11:10

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе