Ахмети до САД и ЕУ: Локалната власт и екстерното, први чекори на новото мнозинство

Првите чекори што ќе ги преземе новото парламентарно мнозинство се решавањето на застојот во локалната власт и укинувањето на екстерното тестирање, информирал лидерот на ДУИ, Али Ахмети на средбата со американскиот заменик-амбасадор, Микаела Швајцер Блум и евроамбасадорот Самуел Жбогар во амбасадата на САД.

„Ахмети со соговорниците разговараше околу формирањето на новата реформска влада и го повтори ставот дека ДУИ целосно е посветена на спроведувањето на бараните реформи од страна на меѓународната заедница, интеграцијата во НАТО и во ЕУ, добрите меѓуетнички односи, но и економскиот развој и отварањето на нови работни места“, соопшти ДУИ.

Ахмети исто така истакнал дека 16 години од неговите активности во рамките на ДУИ, никогаш немало разочарување во пријателските и добронамерните ставови на меѓународната заедница, затоа и побарал помош од страна на САД и ЕУ за да ги надминеме предизвиците пред нас и да помогнат за побрзо интегрирање на Македонија во НАТО и ЕУ. 

Без оглед дали сте поддржувач или противник на претходната власт, не можете да оспорите дека таа постави сосема нови стандарди во поглед на мерките, напорите и вложувањата за да се привлечат странски инвестиции, за наши услови. 

повеќе

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе