52.436 граѓанин, се позитивни од тестирани на ковид-19, о

За три месеци 1.788 лица умреле од ковид-19, од нив 354 биле целосно вакцинирани

Министерството за здравство ја објавува анализата на вакцинирани, од позитивни случаи со ковид-19, во период од 6 август заклучно со 11 ноември. Во период од 06.08 до 11.11.2021 на територија на државата 52.436 граѓанин, се позитивни од тестирани на ковид-19, од нив 29% биле целосно вакцинирани, односно 15.456 лица. Голем е бројот на невакцинирани граѓани кои се заразиле со ковид-19, велат од МЗ. 

За вакцинирани се сметаат лицата кои се вакцинирани со две дози и поминале најмалку 14 дена од примање на втора доза вакцина.

Според статистика на Министерството за здравство за изминативе три месеци, 36.980, граѓани, односно 71% од позитивните на ковид-19 не биле вакцинирани.

Смртноста кај невакцинираните е драстично поголема, покажува анализата.

Во период од 6.08 до 11.11.2021 на територија на државата починале 1.788 пациенти со ковид-19, 1.434 пациенти од починатите, односно 80% не биле вакцинирани, а само 20%, односно 354 примиле вакцина.

Според анализите починатите имале повеќе комбинирани хронични заболувања. Пациентите биле вакцинирани со сите типови вакцини кои ги има на располагање кај нас.

Министерството за здравство укажува на важноста на вакцинација, секоја вакцина која ја имаме на располагање е безбедна.

пелираме граѓаните да се вакцинираат, само така ќе дојдеме до колективен имунитет и ќе спречиме ширење на мутации на SarsCoV2, велат од МЗ. 

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи на тој начин дека е заробеник на сопственото задоволство.

повеќе

Грејната сезона заврши во месец април како и секоја година, но последнава беше со многу проблеми кои произлегоа од енергетската криза, од војната во Украина и генерално од светската економска криза.

повеќе