Докторите Стевановиќ и Докиќ предупредуваат

За ковид-19 не земајте лекови на своја рака, со витамините внимателно

Лекарите потсетуваат дека антибиотиците дејствуваат врз бактерии, а не врз вируси и дека тие може да бидат препишани за да се избегне или излекува бактериска инфекција. Воедно апелираат да не се земаат витамини неконтролирано, затоа што може да предизвикаат други несакани последици.

Директорката на Инфективна клиника, д-р Милена Стевановиќ предупреди дека земањето антибиотици на своја рака може да предизвика низа на несакани дејства.

„Антибиотици не треба да се земаат на своја рака, ниту пак превентивно. Тоа важи и за витамините и разните суплементи. Секое несоодветно земање на лек, па дури и на суплемент може да донесе несакани дејствија. Лекарот е тој што треба да ја определи терапијата доколку е потребна. Тоа важи за секоја болест, тоа важи и за ковид-19“, нагласи  Стевановиќ во емисијата Клик-плус на ТВ21.

Проф. д-р Дејан Докиќ во истата дебата, истакна дека основно е да се пијат многу течности и да се земе витаминска терапија, но притоа да се биде внимателен, а најдобро е да се добие совет, препорака од лекар. Во однос на превентивата и при симптоми на ковид-19 потребни се витамини, но треба да се дознае кои и во какви дози, рече тој.

„Ц-витамин е потребно да се зема, но претпазливо, затоа што може да ги оштети бубрезите. Потоа, цинк, некои антиоксиданси, Д-витамин од 2.000 до 4.000 интернационални единици. Но она што е важно, е дека не би сакал граѓаните да земат парацетамол непотребно. На телесна температура од, на пример, 37, 2 голем број луѓе пијат парацетамол. А не знаат дека температурата е дел од одбранбениот систем. Се зема кога температуратa е висока, околу и над 39 степени за таа да се намали, но не нагло, со цел организмот да 'живне' и да ја продолжи својата борба“, објасни Докиќ.

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе

Турската влада има нови барања од социјалните медиуми и дигиталните платформи како што се Фејсбук (Facebook), Ватсап (Whatsapp), Инстаграм (Instagram) и Твитер (Twitter). 

повеќе