Во МАНУ „Денови на ЦЕРН во Северна Македонија“

Од денеска до 17 мај во МАНУ ќе се одржат повеќе настани во рамки на „Денови на ЦЕРН во Северна Македонија" во организација на Природно-математичкиот факултет, Универзитетот „Свети Кирил и Методиј" во Скопје, Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), а под покровителство на МАНУ.

Во 11:00 часот денеска ќе биде отворена изложбата „Истражување во ЦЕРН" од авторите Лудвиг Добжински и Даниел Денегри и атомската игротека за деца, чиј автор е Мимоза Ристова. Утре во рамки на „Денови на ЦЕРН во Северна Македонија" ќе се одржи научен семинар „Денови на ЦЕРН во Северна Македонија".

Да се стави точка на великобугарскиот шовинизам е насловот позајмен од едно писмо напишано во јули 1946 година од Илинденската организација до Владата на слободна Македонија.

повеќе

Бидејќи знаеме да се перчиме со секој што потекнал од нашиве простори, дури и до илјадито колено наназад (од Аминта III до Симона Халеп), јас ќе ја искористам приликава за да се погордеам со македонските гени на еден извонреден музичар: Васил Хаџиманов.

повеќе

Коста Абрашевиќ, Гоце Делчев... и десетици илјади современици кои потпишале дека „по род се...", за да можат да патуваат и да работат во ЕУ државите.

повеќе