Институт за трансфузиона медицина

Во две крводарителски акции собрани 233 крвни единици

Од Институтот за трансфузиона медицина информираат дека во текот на вчерашниот ден, по повод големиот празник Успение на пресвета Богородица се одржаа две крводарителни акции.

Крводарителите даруваа крв во Домот на АРМ и во манастирот во Матка.

Крводарителските акции беа успешно спроведени согласно протоколот за заштита при пандемија. Вчера вкупно се собрани 233 крвни единици, а од почетокот на 2020 година досега собрани се повеќе од 20.000 единици крв.

Изминатиот период се обезбеди континуиран прилив на крвни единици со што се избегна можноста да се чувствува недостаток на крвни продукти за потребите на витално загрозени пациенти. Да бидеме хумани, да даруваме крв. Тоа е највисокиот чин на алтруизам.

Информации за распоредот на крводарителски акции може да се добијат на телефоните: 00389 (0) 23226923 локал 125 при Институтот за трансфузиона медицина на Република Северна Македонија. Службите за трансфузиона медицина се наоѓаат во кругот на општите и клиничките болници низ градовите ширум државата, каде што може да се дарува крв.

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе