Во „Борис Трајковски“ од август нема да има вакцинација

Во август ќе се затвори вакциналниот пункт во А1 арената „Борис Трајковски“, а вакцинацијата ќе продолжи во здравствените установи, најави денеска министерот за здравство, Венко Филипче.

Според Филипче, медицинските центри веќе можат самостојно  да ги опслужат потребите за вакцинирање.

„Во август продолжуваме со вакцинација во пунктовите рамки на здравствените домови. Останува да функционира салата во Тетово и во Струмица, целокупниот друг процес ќе се одвива во здравствените домови и теренската вакцинација“, рече Филипче.

Тој додаде дека теренската вакцинација во градовите и селата ќе продолжи по принципот на систем на ротација.

„Процесот на вакцинација се одвива добро и одлучивме дека нема потреба да бидат во функција веќе толкави места, а вработените полека се враќаат на работните места во здравствените домови. Чекавме да помине тој масовен прилив за ревакцина кај граѓаните. Продолжува вакцинацијата без закажан термин“, рече Филипче.

Според податоците од Министерството за здравство што ги пренесе Филипче, во земјава досега се ревакцинирани 330 илјади граѓани, а од крајот на август се очекува таа бројка да стигне до 500 илјади граѓани. Од 1.800 пријавени деца од 12 под 18 години, досега се вакцинирани 630.

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе

Ентузијазмот во првите месеци од годинава во врска со масовната вакцинација беше таков што Србија во март беше прва меѓу европските држави според бројот на граѓани што примија втора доза на милион жители. 

 

повеќе

Со само 48% вакцинирано население, недозволиви грешки на стручниот штаб за Ковид-19 и масовни протести против вакцинација, очигледно е дека кампањата за вакцинација во Словенија беше навистина неуспешна. 

повеќе