Вчера се вакцинирале вкупно 16.955 граѓани

На вакциналните пунктови во државата и на терен, заклучно со вчерашниот ден  вакцинирани се вкупно 624.819 граѓани. Вчера прва доза вакцина вчера примиле 11.925 граѓани, а се вакцинирале вкупно 16.955 граѓани.

Според податоците на Министерството за здравство, во државата вкупно се аплицирани 1.115.988 дози вакцини, а ревакцинирани се 491.169 граѓани.

Со последните бројки, барем една доза вакцина имаат примено 68% од населението над 70 години, 66% од населението над 65 години, 62% од населението над 60 години и 53% од населението над 50 години.

Граѓаните без закажан термин се вакцинираат во постоечките вакцинални пунктовите низ државата, а процесот на теренска вакцинација се одвива на територијата на цела држава, со ротации на медицински екипи во секое село, рурално населено место, населба. Сајтот vakcinacija.mk е отворен за закажување термини за вакцинација на децата, информираат здравствените власти.

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе

Неделава во Тирана за првпат 31 прехранбена и 6  дистрибутивни компании од регионов заеднички ќе настапат на саемот во организација на Коморскиот инвестициски форум кој го предводиме ние.

повеќе