Набавка од 40 илјади дози

Вакцините против грипот до крајот на месецов

Вакцините против сезонскиот грип ќе бидат бесплатни за лицата од ризичните групи, а вакцинацијата ќе се закажува преку матичен лекар. За да се избегне опасноста од коронавирусот ќе се определат посебни вакцинални пунктови.

Вакцините против сезонскиот грип се очекува да пристигнат кон крајот на месецов, по што веднаш ќе почне процесот на вакцинација. Набавени се 40.000 дози на четири типни вакцини кои се производ на „Sanofi Pasteur", Франција (VAXIGRIP TETRA), информира Министерството за здравство.

Вакцините ќе бидат бесплатни за ризичните групи како што се лица на возраст над 65 години, лица со хронични заболувања, здравствени работници, бремени жени и деца на возраст од 6 месеци до пет години.

Закажувањето за бесплатното вакцинирање ќе оди преку матичните лекар.

Поради ризикот од ширењето на коронавирусот, се подготвува акциски план според кој ќе бидат определени пунктови за вакцинација.
Kомерцијалните вакцини против сезонски грип пак, ги набавуваат центрите за јавно здравје, велат во Министерството за здравство.

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе

Јас, Ангела Илиевска , учесник во повеќе протестни движења низ годините наназад, со себе го носам товарот на мојата личност и идеалите кои ги застапувам низ сите тие движења.

повеќе

Германија не го негира своетo фашистичко минато, ниту дека ја окупирала Франција, па следствено, не се ни менувани ни учебниците во обете земји, ниту се бришани делови од споменични натписи.

повеќе