Министерот за епидемијата со мали сипаници

Вакцинацијата оди добро, ама секој ден има нови случаи на морбили

Вакцинацијата се одвива со добра динамика. Околу 50 отсто од вкупниот број невакцинирани деца сега се вакцинирани. Се уште трае тој тренд на заинтереираност кај родителите за да ги вакцинираат своите деца, што е за поздравување, изјави вчера министерот за здравство, Венко Филипче.

За жал, како што рече, секој ден има нови случаи на пациенти со морбили кои се примаат на Инфективната клиника.

„Дневно, се прегледуваат помеѓу четири-пет до десет пациенти. Тие кои се со полесна форма се упатуваат на домашно лекување, а останатите се хоспитализираат. Бројката пациенти што се лечат на Инфективна клиника е 30-тина. Децата кои имаат потешка форма, компликации, во смисла сериозно воспаление на белите дробови, се уште се во тешка, но стабилна состојба“, рече Филипче.

Според него, тоа со што сега се соочуваме за жал е резултат на падот на колективниот имунитет, што се случува од 2014 година наваму.

Со потпишувањето на Преспанскиот договор се чинеше дека се отстрани единствената пречка за македонската интеграција во ЕУ и НАТО.

повеќе

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе

Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот која претставува неопходен услов за долгорочна стабилност на Западен Балкан.

повеќе