Министерство за здравство

Вакцина за морбили досега примиле 37.189 деца на возраст до 14 години

Министерството за здравство соопшти дека од почетокот на епидемијата со морбили (мали сипаници) до вчера во државава вакцинирани се 37.189 лица на возраст до 14 години со МРП вакцина.

Според Министерството за здравство, во Скопје се вакцинирани 16.935 деца, а во останатиот дел од државата вакцинирани се 20.254 деца. Во изминатата недела, во Скопје вакцинирани се 28 деца, а во останатиот дел од државава вакцинирани се 691 дете (предучилишна и училишна возраст).

Во центрите за јавно здравје, дополнително се аплицирани 6.237 дози вакцина. Од нив повеќе од 60 отсто се здравствени работници, студенти и ученици во средните медицински училишта, останатите се контакти и лица над 14-годишна возраст.

„Од декември 2018 година, регистрирани се 1.898 случаи на мали сипаници во државава. Остануваат на сила препорачаните мерки и активности кои ги преземаат центрите за jавно здравје, Институтот за jавно здравје, Министерството за здравство, Државниот санитарен и здравствен инспекторат и вакциналните служби во пунктовите за вакцинација”, пишува во соопштението. 

 

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе