Вратени ингеренциите во образованието на Општина Гостивар

Таравари: Правдата може да доцни, но не заборава, почитуван „доценте“ поднеси си оставка

Управниот суд ја уважи жалбата на Општина Гостивар за одземање на ингеренциите во образованието од страна на Министерството за образование. Од МОН информираат дека пресудата на Управниот суд била донесена поради тоа што од страна на МОН не е доставена целокупната документација во врска со овој случај, како и поради нечитливост на дел од доставените списи.

Арбен Таравари и Арбр Адеми

Но, според МОН, донесената пресуда не значи дека судот потврдува дека општината постапувала законски кога разрешувала и именувала директори на училишта, ниту пак значи дека Министерството за образование и наука не постапило правилно со носењето на одлука за одземање на ингеренциите во тој дел.

„Врз основа на донесената пресуда на Управниот суд, Министерството за образование и наука има две опции, едната е да донесе повторно решение за одземање на ингеренциите на општината и втората, да ја обжали пресудата до Виш управен суд.

Министерството за образование и наука одлучи да ја искористи втората правна можност и информираме дека веќе е покрената постапка пред Вишиот управен суд, за што е доставена целокупната документација со која Државниот просветен инспекторат и Државната комисија за одлучување во постапка од работен однос во втор степен констатираат низа незаконитости во работењето на општината и врз основа на која е досега постапувано во овој случај“.

По објавувањето на пресудата од Управниот суд се огласи и градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, кој на неговиот Фејсбук профил напиша „Правдата може да доцни, но не заборава“.

„Сега секој ученик, родител, граѓанин, вклучително и партиските војници на ДУИ, сфаќаат дека оние кои го зедоа на врат образувањето и воспитувањето на младите генерации во нашата општина, имаат име, презиме и адреса.

Министерот за ‘ингеренции‘ и ‘докторот за правни науки‘, според Управниот суд немал право кога ги одземал ингеренциите за образование на Општина Гостивар.
Почитуван ‘доценте‘, врати ги ингеренциите, јавно извини се и поднеси си неотповиклива оставка, не поради мене, туку поради учениците и наставниците во Гостивар, кои ги малтретираш сега веќе 2 години!
Правдата излезе на виделина!“, пишува Таравари.

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе

Тоталното разочарување од сите мејнстрим политички елити, вклучувајќи ги и зелените, континуирано води кон отуѓување на граѓаните, за што доказ е се помасовното бојкотирање на изборните процеси.

повеќе

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе