Апел до родителите, наставниците и учениците

Царовска: Сите сме одговорни за јавното здравје

Со бојкот или со нарушување на протоколите во училиштата не се надминува здравствената криза, изјави министерката за образование и наука Мила Царовска. Таа порача дека секој оној што директно и свесно го загрозува здравјето на другиот, го крши и законот и Уставот. Царовска упати апел до родителите, наставниците и учениците секој да даде придонес со почитување на мерките за заштита од вирусот.

„Препораките и одлуките на Комисијата за заразни болести се темелат на факти и таа е тоа владино тело кое дава одобренија за настава со физилко присуство. Секако, не се решава врз основа на нечии желби, туку одлучувачки се аргументите дали некои улилиште ќе биде отворено или не за физичко присуство, при што се има предвид и дали постои ризик по здравјето на целото население", рече Царовска.

Министерката нагласи дека во моментов приоритет е зачувувањето на здравјето на граѓаните и избегнување на ситуација на ширење на болеста.
„Ако состојбата се менува на позитивно, нема да има некој кој ќе застане против отворање на училиштата со физичко присуство, но ако е ваква или полоша, ќе размислуваме и за други прашања и начини за да го заштитиме јавното здравје, а воедно да обезбедиме континуитет на наставата", нагласи Царовска која денеска присуствуваше на предавање на донација од турската агенција ТИКА на ОУ „Петар Здравсковски-Пенко" во општина Бутел.

Во врска со проблемите со интернет-пристапот во руралните средини, одговори дека во сите тие места е обезбедена настава со физичко присуство.

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе