Министерство за здравство

Сите деца со спинална мускулна атрофија го примија лекот Спинраза

Сите седум деца со спинална мускулна атрофија на Клиниката за детски болести ја примија потребната терапија на лекот Спинраза, информираат од Министерството за здравство.

Лекот Спинраза, според Министерството, претставува најсовремена терапија што се дава во најразвиените земји во светот.

„Значително го зголемивме буџетот на Програмата за ретки болести. Во 2016 година, буџетот изнесувал 203 милиони денари, додека пак во предлог-буџетот за 2020 година предвидени се 527 милиони денари“, пишува во соопштението од Министерството за здравство.

За две години, како што се додава, воведени се пет нови лекови, за болеста фамилијарна амилоидна полиневропатија, лек за апластична анемија, лек за спинална мускулна атрофија, ампуларна и таблетарна терапија за пациентите со Гоше и лек за терапија за пациентите со идиопатска белодробна фиброза.

Визија на развиениот свет е државните авторитети да го гледаат спортот како средство за подобар економски и социјален развој.

повеќе

Јавните медиумски сервиси треба да бидат столб на демократските општества и примарен извор на информации за сите граѓани.

повеќе

Отповикот или импичментот на претседателот Доналд Трамп од страна на Претставничкиот дом покажува дека членовите на Конгресот на САД прво се партијци, а потоа Американци.

повеќе