По вчерашната одлука на СОНК

Штрајкот на наставниците продолжува, градинките ќе работат

Продолжува штрајкот на вработените во основното и средното образование. Од денеска градинките пак ќе ги примаат децата од предучилишна возраст. Синдикатот на образованието, науката и културата останува на своите барања за зголемување на платите од 18,4% и вчера не ја прифати понудата на владата за зголемување на платите за 125. Од вкупно 480 синдикални организации, 388 вчера се зијаснија за продолжување на штрајкот. 

Во однос на градинките, Советот на СОНК одлучил штрајкот во градинките да биде во мирување.

Советот на СОНК вчера донесе одлука дека штрајкот продолжува се додека не се најде заедничко решение, информираше претседателот на СОНК, Јаким Неделков и најави дека во среда на 4-ти мај најавуваме ќе се одржи и голем протест пред Владата.

Неделков повтори дека пропуштената настава ќе се надополни. Штрајкот почна на 11 април.

Реагираше министерот за образование и наука, Јетон Шаќири. Тој вчера ги повика директорите на училиштата да ги отворат вратите на училиштата и да организираат настава согласно законите, велејќи дека имаат „надлежности и одговараат за нив“, а на родителите им порача да ги пратат децата на училиште.

 

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе