Министерство за здравство

Се забранува работата на сите кафулиња, ресторани, само нарачки по телефон

Министерот Венко Филипче предмалку информираше дека Главниот координативен кризен штаб ќе работи во нов состав, на чело со премиерот и претставници на други надлежни институции.

Донесена е одлука за 48 часа да се затвори охридскиот аеродром.

Забранет е влезот на сите странски државјани и од земјите со среден ризик. Само МВР може да даде дозвола за влез на овие лица ако има посебен државен и економски интерес.

Во трговските центри ќе работат само супермаркетите и аптеките.

Се забранува работата на сите кафулиња, ресторани, казина... Сите овие фирми ќе можат да вршат онлајн-трговија, телефонски нарачки и достава.

Министерството за здравство од секој македонски државјанин што доаѓа од високоризичните и средноризичните земји ќе бара да потпише писмена изјава дека ќе биде 14 дена во самоизолација.

„Да ја повторам препораката дека се со седење дома се помага да се зачува јавното здравје“, рече Филипче.

Почнавме со спротивставени мислења околу Законот за работни односи, со кој недела се прогласува за неработен ден. Завршивме на Уставен суд.

повеќе

Да ги споменеме и другите големи глобални предизвици: големите опасности од еколошка катастрофа; зголемувањето на нееднаквоста во нашите општества; и напливот на нови технологии кои можат да го нарушат светот доколку истите не бидат соодветно користени и контролирани.

повеќе

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе