Министерство за здравство

Се забранува работата на сите кафулиња, ресторани, само нарачки по телефон

Министерот Венко Филипче предмалку информираше дека Главниот координативен кризен штаб ќе работи во нов состав, на чело со премиерот и претставници на други надлежни институции.

Донесена е одлука за 48 часа да се затвори охридскиот аеродром.

Забранет е влезот на сите странски државјани и од земјите со среден ризик. Само МВР може да даде дозвола за влез на овие лица ако има посебен државен и економски интерес.

Во трговските центри ќе работат само супермаркетите и аптеките.

Се забранува работата на сите кафулиња, ресторани, казина... Сите овие фирми ќе можат да вршат онлајн-трговија, телефонски нарачки и достава.

Министерството за здравство од секој македонски државјанин што доаѓа од високоризичните и средноризичните земји ќе бара да потпише писмена изјава дека ќе биде 14 дена во самоизолација.

„Да ја повторам препораката дека се со седење дома се помага да се зачува јавното здравје“, рече Филипче.

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе

Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот.

повеќе