Се разгледуваат опции за невакцинираните деца при упис во училиште, вели министерот Адеми

Се разгледуваат сите опции за невакцинираните деца кои треба да го започнат основното образовение, со цел да се запазат законите, како и јавното здравје, изјави денеска министерот за образование и наука Арбр Адеми.

Според Адеми, за ова прашање веќе имало средба со министрите за здравство и за правда, Венко Филипче и Рената Дескоска, но за него повторно ќе се расправа на владина седница.

„Една од опциите кои се разгледуваат е да се запишат учениците, во меѓувреме да се вакцинираат, или во септември, односно на почетокот на септември да има теренска вакцинација за сите ученици кои не се вакцинирани“, вели Адеми.

Тој уште додаде дека дополнително ќе бидат спроведени консултации со експерти со цел да се најде најдоброто решение, поради тековната епидемија на морбили.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе