Саем за образование со универзитети од САД, попладнево во Скопје

Амбасадата на САД во земјава, во соработка со „EducationUSA", ќе биде домаќин на турнејата на „EducationUSA" во Југоисточна Европа.

На настанот кој што ќе се оддржи денеска попладне во Скопје, ќе присуствува вршителот на должност амбасадор на САД, Сузан Фалатко, а 15 преставници од универзитети од САД ќе бидат на располагање да одговорат на прашања во врска со високото образование во Соединетите Држави и нивните институции.

Како што соопштија од Американската амбасада, советниците на „EducationUSA“ ќе бидат тука да објаснат како се аплицира на универзитет во САД, и ќе ги информираат студентите за услугите што „EducationUSA“ ги обезбедува во центрите во Северна Македонија. Освен тоа, координаторот за програми на размена во Амбасадата на САД ќе одговара на прашања во врска со можностите за школарини и програми за размена на студенти, спонзорирани од Владата на САД.

Влезот на настанот е бесплатен, а се покануваат студентите и нивните родители да учествуваат.

ЕУ треба принципиелно да реагира на отворениот национал-шовинизам на бугарскиот парламент, се вели во отвореното писмо на македонски академици и професори до европретставниците во Македонија.

повеќе

Нашиот процес на преговори многу веројатно ќе биде предмет на уште построги критериуми и мониторинг имајќи ги предвид искуствата на земјите кои во моментот преговараат. 

повеќе

На Македонија и Бугарија им треба дебата која ќе го унапреди историското разбирање без робување на идеологии, митологии и политики.

повеќе