Институт за јавно здравје

Расте бројот на заболени од грип

Расте бројот на заболени од грип. Само во текот на изминатата недела се регистрирани 583 болни од грип што е за три пати повеќе од претходната недела кога беа регистрирани 207 случаи, велат од Институтот за јавно здравје.

Најголем број од случаите на новозаболени од грип се на подрачјето на Центарот за јавно здравје Струмица – 166, додека највисока инциденца е регистрирана на територијата што ја покрива подрачната единица Дебар со 58 пријавени случаи.

Во сезоната 2019/2020, вкупниот број заболени од грип изнесува 1.618.

Во Македонија само 1% од младите професионално се занимаваат со спорт, 7% спортуваат аматерски, додека 42% спортуваат рекреативно или практикуваат физичка активност во вид на хоби и рекреација.

повеќе

Нашето законодавство дава поголема важност на едно парче хартија отколку на вистинската состојба на терен.

повеќе

Еве што знаат мнозинството Македонци и Бугари родени до 1980 година.

повеќе