Институт за јавно здравје

Расте бројот на заболени од грип

Расте бројот на заболени од грип. Само во текот на изминатата недела се регистрирани 583 болни од грип што е за три пати повеќе од претходната недела кога беа регистрирани 207 случаи, велат од Институтот за јавно здравје.

Најголем број од случаите на новозаболени од грип се на подрачјето на Центарот за јавно здравје Струмица – 166, додека највисока инциденца е регистрирана на територијата што ја покрива подрачната единица Дебар со 58 пријавени случаи.

Во сезоната 2019/2020, вкупниот број заболени од грип изнесува 1.618.

Овозможувањето континуитет на стопанството треба да биде на прво место во агендата на Владата, бидејќи закрепнувањето на економијата ќе дојде токму од приватниот сектор.

повеќе

Светот првично се соочи со кризата предизвикана од коронавирусот на некоординиран начин, при што огромен број држави едноставно ги игнорираа предупредувањата и настапуваа самостојно.

повеќе

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

повеќе