Протест на професорите и студентите поради катастрофалните услови на Институтот по хемија

Некогаш хемичарите создаваа врвни научни и признаени трудови, денеска немаат ни основни алатки и хемикалии за работа, порачаа на протест вработените, професори и студенти од Институтот.

Состојбата никогаш не била полоша, велат, а немаат ни соодветни лаборатории за работа. Имаат три клучни барања за нови вработувања како и обезбедување средства од буџетот за нивните потреби. Создаваме способни оформени кадри кои заминуваат во странство бидејќи со години не се овозможуваат вработувања на млади соработници, порачаа професорите.

И студентите се незадоволни, реагираат дека технологија е во подем, но тие не можат да го покажат знаењето преку практична работа. Очекуваат државата на идните хемичари да им овозможи подобра иднина, во спротивно се принудени да заминат надвор.

Според министерот за образование Адеми, состојбата ќе се подобрела. Коментирајќи го денешниот протест рече дека имаат доставено барање до Министерството за финансии за нови вработувања во Институтот.

На институтот за хемија нема ниту еден асистент. Во 2010 година имало 4, но ја напуштиле работата. Вработени се 24 луѓе, од кои 20 се наставници, а од нив 15 се редовни професори.

Извор: Канал 5

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе

Ако идниот премиер биде македонски Албанец и ако успее сите граѓани на Македонија да се поклонуваат под едно знаме, тогаш – зошто да не!

повеќе

Стана премногу вообичаено да се слушнат повици за брза и сериозна одмазда како одговор на недокажани престапи на говорот и мислата, велат Ноам Чомски, Џ.К. Роулинг и 150 други интелектуалци во отворено писмо до јавноста.

повеќе