Неделен извештај на ИЈЗ

Помалку тестови, помалку нови случаи, помалку починати, но и помалку оздравени од ковид-19

Во периодот од 14 до 20 декември 2020г. тестирани се вкупно 15.607 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на САРС-КоВ-2, што е за 1,6 проценти помалку отколку претходната недела, покажуваа податоците од Институтот за јавно здравје (ИЈЗ).  

Според неделниот извештај, регистрирани сe 4.585 нови позитивни случаи од 35 градови во државата со намалување од 16,9% во однос на минатата недела. Најголем дел од регистрираните случаи и натаму се од Скопје (1.960 или 42,7%), со неделна инциденца – 221,6/100.000. Во истиот период процентот на позитивни од тестирани случаи на САРС-КоВ-2 изнесува 29,3% намалување од 5,5%  во однос на минатата недела.

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица на возраст над 60 (1.343 или 29,3%). Голем број на заболени се регистрира и кај лицата во возрасните групи од 50-59 (885 или 19,3%), 30-39 (810 или 17,7%), 40-49 (801 или 17,5%) и 20-29 (509 или 11,1%). Најмал број е регистриран кај децата од 0-9 (59, односно 1,3%) и 10-19 години (178, односно 3,9%).

По добиени 2 негативни теста за присуство на САРС-КоВ-2или со употреба на новиот алгоритам,  како оздравени се водат 4.513 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, 15,1% помалку во споредба со минатата недела.

Во овој период, според неделниот извештај на ИЈЗ, пријавени се 159 смртни случаи од 25 града, со намалување од 8,6% во однос на минатата недела. Во однос на возраста, 131 лице биле над 60 години, 17 лица на возраст од 50-59 години, 8 смртни случаи се пријавени од возрасната група 40-49 години и три случаи од возрасната група од 30-39 години.

Деталниот извештај на Институтот за јавно здравје за состојбата со ковид-19 за периодот од 14 до 20.12.2020 г. како и кумулативната состојба со ковид-19 во Македонија се објавува на веб страницата на Институтот за јавно здравје.

 

 

 

 

 

 

 

Јане бил свесен дека деновите му се одброени и отворено говорел за тоа. Знаел дека многумина имаат причина да го ликвидираат, дека им пречи во остварувањето на нивните „повисоки цели“.

повеќе

Во македонскиот интернет простор постојано се појавуваат и гаснат портали, со што засекогаш исчезнуваат и објавените содржини.

повеќе

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе